Almanca Mektup Yazarken Yapılan Yanlışlar

Bu yazıda sizlere Almanca B1 sınavının yazma bölümünde sık yapılan 8 hatadan bahsedeceğim ve de sınava hazırlanma ile ilgili birkaç tavsiye vereceğim.

 

Daha önce mektup yazarken dikkat edilmesi gereken kurallardan bahsetmiştim, okumak isterseniz buraya tıklamanız yeterli.

 

Almanca mektup yazarken yapılan hatalardan mektup yazım sırasına göre gideceğim. 

 

1)İlk önce selamlama ile başlayalım Eğer resmi bir mektup yazacaksanız o zaman “Sehr geehrte” kalıbı kullanılması gerekir. Eğer yazacağınız kişi belli değilse “Sehr geehrte Damen und Herren” kullanılırken, bir kadına yazacaksanız yine “Sehr geehrte” kullanılması gerekirken, bir erkeğe yazılan resmi mektupta “Sehr geehrter” kullanılması gerekir.

 

Yarı resmi mektupta “liebe” kalıbı kullanılmalıdır. Yani eğer komşunuza , örnek verecek olursak çiçeklerinizi sulaması için bir mektup yazıyorsanız, o zaman sayın kalıbını kullanmanıza gerek yoktur. “Liebe Frau …” ya da “Lieber Herr...” şeklinde yazabilirsiniz. Kafanız karıştıysa aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.

 

2) Selamlamadan sonra virgül konulmalı ve sonrasında altta başlayan cümle küçük harf ile başlamalıdır. Bu da sık yapılan hatalar arasındadır, zaten kurallar yazısında da bundan bahsetmiştim.

 3) Resmi veya yarı resmi mektuplarda kişiye hitabınız her zaman resmi anlamda “siz” olarak kullanılan “Sie” olmalıdır ve cümle içinde büyük harf ile yazılmalıdır. Yani metnin içinde “du” ya da “dir” kullanılmamalıdır.

4) Değinilmesi gereken konular arasında geçiş cümleleri kullanmak, konu bütünlüğünü sağlamak oldukça önemlidir. Size verilen noktalara biriki cümle ile değinmenin yanı sıra bu cümleler arasında geçiş cümleleri yazmak mektubun bütünlüğünü sağlayacaktır. Tabi ki burada kullanılan bağlaçlar da doğru kullanılmalıdır.

5) Sık yapılan hatalardan biride virgül kullanımı ile ilgilidir. Yan cümle bağlaçlarında cümleler arasında virgül kullanılması gerekir. Yan cümle bağlaçlarından bazıları “wenn, weil, damit, um zu, obwohl, aber, denn, als, ob” burada sıralandığı gibidir. Bunlar dışında “aber, sondern ve denn” position 0 bağlaçlarından önce de virgül kullanılır. Bu da oldukça önemlidir.

 

6) Almanca mektup yazarken tekrara düşmemek gerekir. Yani sürekli aynı kelimeler, fiiller ya da bağlaçlar kullanılmamalıdır. Bu nedenle tekrara düşmemek için aynı anlama gelen farklı fiiller ya da bağlaçlar tercih edilmelidir. Sürekli “weil” demek yerine, “denn” ya da “deshalb gibi bağlaçlar kullanılabilir. Ya da “obwohl” kullanmak yerine “trotzdem” kullanılabilir. Önemli olan cümle yapısına dikkat etmektir. 

7) Kişi zamirleri sonuna gelen eklere dikkat etmek ve “adjektivdeklination “konusunu iyi anlamış olmak doğru yazım için oldukça önemli. Tabi ki burada kelimelerin artikelleri ve ismin hali de büyük rol oynuyor. Bu nedenle bu konuya sınava girmeden önce tekrar bakmanızı tavsiye ederim.

8) Diğer sık yapılan hata ise vedalaşma ile ilgili. Resmi mektuplar genede “Mit freundlichen Grüßen” kalıbı ile sonlandırılır ve vedalaşmadan sonra virgül kullanılmaz. Bu tüm mektup türleri için geçerlidir. Bu vedalaşma cümlesinin altına isminizi yazmanız gerekir. Resmi olmayan yani arkadaşınıza yazdığınız mektupta sadece isminizi yazabilirken, resmi mektupta hem isminizi hem de soy isminizi yazmanız gerekir.

Almanca Öğreniyorum Sosyal Medya Hesapları

Robotikçi Sosyal Medya Hesapları

Almanca öğrenmek artık çok kolay!

Udemy’de bulunan Almanca Öğreniyorum kurslarımıza telefon ve bilgisayarınızdan erişim sağlayabilirsiniz.

Şimdi kayıt olun, ömür boyu erişim sağlayın!

Kursların fiyatını öğrenmek ve kayıt olmak için ilgilendiğiniz kursun “Kayıt Ol” düğmesine basmanız yeterli.

Almanca Mektup Yazarken Yapılan Yanlışlar
Başa dön