Almanca Resim Tanımlama – B1 Sınavı

Almanca Resim Tanımlama

Almanca sınavlarının bazılarının konuşma bölümünde resim tanımlama vardır. Bu bölüme “Bild beschreiben” adı verilir. Bu bölümde size verilen bir resmi betimlemeniz ve konu ile ilgili yaptığınız çıkarımlarınızı, yaşadığınız tecrübeleri paylaşmanız gerekir. 

Bu yazımızda Almanca’da resim tanımlarken dikkat edilmesi gerekenlere ve kullanılabilecek kalıplara yer vereceğiz. Aynı zamanda bu kalıpların farklı şekilde kullanıldığı örnekleri de yine bu yazıda bulabilirsiniz. Almanca sınavına hazırlanıyorsanız ve gireceğiniz sınavda resim tanımlama varsa, bu yazıya göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Tavsiyeler

Size bir resim verildiğinde, bu resimde gördüğünüz her şeyi tanımlamaya çalışın. Eğer resimde insanlar varsa kaç kişi olduğunu, onların cinsiyetini, ruh hallerini, kıyafetlerini ve ne yaptıklarını tanımlamaya çalışın. Çıkarım yapmaya çalışın ve bunları sebeplendirin. Farklı bağlaç kullanımına özen gösterin. Bu durumda farklı bağlaçlar kullanarak cümleleri çeşitlendirmek önemli. Resimdeki objeleri de konum belirterek tanımlamaya çalışabilirsiniz.

Bazı sınavlarda bu konu ile ilgili varsa deneyimlerinizi paylaşmanız ve ülkenizde bu durumun nasıl olduğunu anlatmanız gerekebilir. 

Resimdeki kişilerin üzerindeki kıyafetleri ya da resimdeki nesneleri tanımlarken onları farklı sıfatlar ile nitelendirmeniz gerekebilir. Bu durumda, doğru cümle kurmak için kelimelerin artikelleri, ismin hali ve sıfat çekimlenmesi (adjektivdeklination) konularını bilmek önemli. Bu konularda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız sınavdan önce eksiğinizi tamamlamayı unutmayın.

Kullanılabilecek Kalıplar

Her resim birbirinden farklı olsa da, hemen hemen her resim için kullanılabilecek bazı kalıplar vardır. Bu kalıpların kullanım şekilleri size verilen resme göre değişiklik gösterebilir. Bir resim içerisinde hepsi kullanılmayabilir. Haydi bu kalıplara birlikte göz atalım.

Auf dem Bild sehe ich … (Resimde …. görüyorum.)

Im Hintergrund sehe ich … (Arka planda … görüyorum.)

Links im Bild sehe ich … (Resmin solunda …. görüyorum.)

Rechts im Bild sehe ich …(Resmin sağında…. görüyorum.)

Auf der linken Seite gibt es … (Sol tarafta … var.)

Auf der rechten Seite gibt es … (Sağ tarafta … var.)

Ich glaube, das Bild zeigt …(Bence bu resim … gösteriyor.)

Er/Sie sieht ….. aus. (O … gözüküyor.)

Er / Sie trägt …. (O … giyiyor.)

Auf dem Tisch liegt/steht … (Masanın üzerinde … duruyor.)

Deneyimlerinizi paylaşırken ve ülkenizdeki durumdan bahsederken kullanabileceğiniz kalıplar ise aşağıdaki gibidir.

In meinem Heimatland, … (Benim ülkemde ….)

Bei uns … (Bizde …)

Noktalı yerler boş olduğu için ilk başta kafa karıştırıcı gelebilir. Birkaç örnek ile bu kalıpları kullanarak resim nasıl tanımlanır öğrenelim.

Örnek 1

Aşağıdaki resimde Biber’in bir anına yer verdim. İlk başta resimde tanımlanabilecek çok bir şey yok gibi görünse de elimizden geleni yapalım.

Auf dem Bild sehe ich  einen brauen Hund. Er liegt auf dem Rasen. Er sieht glücklich aus. Vielleicht hat er etwas gespielt und ist er müde geworden. Er trägt ein Halsband und ein Geschirr. Im Hintergrund sehe ich viele Bäume. Es kann dort ein Wald. Das Himmel ist blau. Deswegen denke ich es ist sonnig, obwohl es ein paar Wolken gibt.

In meinem Heimatland haben viele Leute einen Hund, eine Katze oder einen Vogel. Als ich ein Kind war hatte ich einen Hund. Er hat Max geheißt. Er war mein bester Freund. Er spielte gern Ball. Ich finde das Leben mit einem Haustier besser. 

Örnek 2

Bu resimde bir öncekinin aksine tanımlanacak bir çok şey var. Belli bir düzen dışında tanımlanmaya çalışılırsa işler karışabilir ve hata yapabilirsiniz. Bakalım ben bu resmi nasıl tanımlamışım. 

Auf dem Bild sehe ich sechs Menschen. Sie sehen glücklich aus. Auf dem Boden liegt eine Decke und die Leute sitzen auf der Decke. Links im Bild sehe ich Chips und rechts im Bild Trauben. Die Frauen, die auf der Decke sitzen, trinken etwas. Im Hintergrund gibt es viele Bäume und scheint die Sonne. Ich denke, sie sind Freunde und machen eine Picknick im Wald. 

In meinem Heimatland, habe ich viele Freunde, mit denen ich mich treffe. Wir machen nicht oft Picknick, aber wir wandern zusammen gern. Da ich gerade in Deutschland lebe, können wir uns nicht oft wie früher sehen. Ich vermisse sie. Ich habe nicht viele Freunde hier, weil ich gerade ganz neu in Deutschland bin.

Örnek 3

Bu örnekte Stuttgart’ta çekildiğim bir fotoğrafa yer vermek istedim. Burada tek bir kişi olduğu için resimdeki kıyafet detaylarını tanımlamak bir öncekine göre daha kolay oldu.

Auf dem Bild sehe ich  eine Frau, die etwas mit dem Handy macht. Das Wetter sieht sonnig aus, aber es ist vermutlich kalt, weil sie eine Mütze, einen Mantel und Handschuhe trägt. Im Hintergrund gibt es ein Riesenrad. Vielleicht gibt es ein Festival in der Stadt wie das Weihnachtsfest. Sie kann ein Foto des Riesenrads machen.

Bei uns fährt man mit dem Riesenrad im Vergnügungspark. Als ich ein Kind war, sind wir sonntags in den Vergnügungspark gegangen. Das hat mir wirklich Spaß gemacht.

Bu cümlelerin telaffuzlarını dinlemek için videoya göz atabilirsiniz.

Almanca dil bilgisi ve günlük konuşma ile ilgili konu anlatımları için Udemy kurslarımıza göz atmayı unutmayın!

Almanca Öğreniyorum Sosyal Medya Hesapları

Robotikçi Sosyal Medya Hesapları

Sorunuz mu var?

E-mail aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Almanca Resim Tanımlama – B1 Sınavı
Başa dön