Almanya'da Staj Yapmak

Almanya bir çok dünyaca ünlü firmanın çıkış yeri olduğu için hem çalışma hem de staj bakımından bir çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Eğer siz de Almanya’da staj yapmak hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazının devamını okumaya ve konu hakkındaki YouTube videomuzu izlemeye davetlisiniz.

Almanya’da Öğrenciler İçin Ne Tür Staj Olanakları Var?

Mühendislik ve teknik bilimler öğrencileri için:

  1. Öğrenci asistanlığı
  2. Staj
  3. Master veya Bitirme Tezi

Hepsine kısa kısa değinelim.

1. Öğrenci Asistanlığı

Bu klasmanda öğrenciler şirkette aynı bir çalışan gibi çalışıyorlar ve maaş alıyorlar. Tabi çalışma saatleri normal çalışanlardan daha düşük oluyor, dolayısıyla da daha az maaş alıyorlar. Genel olarak aylık 20-80 saat arası bir kontratları oluyor. Aylık çalışılacak saat işe başlamadan önceki aşamada sizden sorumlu kişi kim ise, onunla anlaşılarak belirleniyor.

Bu tarz çalışan öğrenciler genel olarak bulundukları şirkette 5 ay ile 24 ay arası asistan olarak çalışıyorlar ve şirketin neredeyse bir parçası haline geliyorlar. Bana sorarsanız, işe alınma kısmında da elbette öncelikleri oluyor. Çünkü yapılan işe, ortama tanıdık oluyorlar.

Çok iyi bir fırsat gibi görünüyor fakat bu sadece Almanya’da okuyan öğrenciler için mümkün olan bir çalışma stilidir. Türkiye’den veya başka bir ülkeden haftanın belirli günleri gelip gitmek pek olası değildir, zaten başvuruda da bunu açıklamanız oldukça zor olacaktır.

2. Staj

Staj genellikle Türkiye’dekine çok benziyor ve Türkiye’deki öğrencilere en uygun çalışma şekli olarak düşünüyorum. Stajda öğrenciler yine maaş alıyorlar. Çalışma zamanları yine aynı oluyor fakat öğrenciler neredeyse her gün geliyorlar. Tabi yine yarım zamanlı. Staj genelde bir kaç ay sürüyor. Tabi sizin özel bir durumunuz varsa bunu görüşmeler sırasında açıklayın.

3. Bitirme veya Master Tezi

Almanya’da üniversitelerde tezler şirketlerde yapılabiliyor. Tabi okuldaki hocaların da bunu kabul etmesi gerekiyor. Bazı okullarda izin almak zor olabiliyor. Eğer böyle bir fikriniz varsa kesinlikle hocanızla görüşmelisiniz.

Bu şekilde çalışan öğrenciler genelde daha az maaş alıyor, çünkü tezi kendileri için yapıyorlar. Tez öğrencilerinin genel olarak sadece tezi yapması ve ilerletmesi bekleniyor, onun dışında pek görev verilmiyor.

Tez bitiminde performansları, sunumları ve tutumları ele alınarak genel bir not veriliyor. Ya da üniversiteki danışman şirketteki danışmanı arayarak öğrenci hakkında bilgi alıyorlar ve bir not vermesini istiyorlar.

Nasıl Başvuru Yapmalı?

Başvuruyu maddelere ayıracağım ve her birini çok kısaca açıklayacağım.

  1. İlk olarak işi bulun. LinkedIn, stepstone.de, monster gibi websitelerinde beğendiğiniz şirketlere başvurularınızı yapmalısınız. Atik olun, değişik firmalara başvurun. Küçük firmaları es geçmeyin.
  2. CV‘nizi hazırlayın.
  3. Güzel bir niyet mektubu yazın. Konuyla ilgili projeleriniz varsa bunlardan bahsedin.
  4. CV ve niyet mektubunu okulunuzun yazı bölümlerine kontrol ettirin veya iyi ingilizcesi olan birinden kontrol etmesini rica edin.
  5. Skype görüşmesine davet edilirseniz, ciddi giyinin. Görüntü ve sesi önceden kontrol edin. Söyleyeceklerinizi kabaca aklınızda oluşturun. Kendinizi tanıtma kısmını daha önceden çalışın.
  6. Eğer sunum yapmanızı isterlerse kesinlikle çok özenin. Unutmayın öğrenci olsanız bile sizi oraya bir çalışan titizliğiyle alıyorlar ve kimse düzensiz biriyle çalışmak istemez.
  7. Kabul edilirseniz, hemen kalacak yer bakmaya başlayın. WG paylaşımlı ev demek. Hemen yine vize işlemleri için harekete geçin. Zaman kaybetmeyin. Oraya gidince hallederim diye kesinlikle düşünmeyin.

Almanca Gerekli Mi?

Çalışma dili İngilizce olan çok sayıda şirket olmakla birlikte o ülkenin dilini bilmek elbette ki büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Vize?

Vize konusu hassasiyetle araştırılması ve sürekli güncel olunması gerektiği için sizi en iyi öğrenebileceğiniz, resmi kaynaklara yönlendirmek istiyorum. O da Alman konsolosluğu ve make-it-in-Germany web siteleri.

Almanya’da staj ile ilgili 22 no’lu bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz. 

Make-it-in-Germany sitesine buradan ulaşabilirsiniz. 

Konsolosluk web sitesi için ise buraya tıklayabilirsiniz. 

Almanca Öğreniyorum Sosyal Medya Hesapları

Robotikçi Sosyal Medya Hesapları

Almanya’da Staj Yapmak
Başa dön