Almanya Kültürü ile İlgili 10 İlginç Bilgi

Yabancı bir ülkeye taşındığınızda kültürel farklılıklar ile karşılaşmanız çok olası. Bu nedenle Almanya’ya taşınmadan önce araştırmalara başlamış olabilir ve Almanya’da ev bulmanın zorluğu, restoranlarda kart geçmemesi ya da pazar günü marketlerin kapalı olması gibi temel bilgilere rastlamış olabilirsiniz. Bu yazımızda Almanya ile ilgili herkesin bilmediği 10 ilginç bilgiye yer vereceğiz. Bu 10 bilgi ile Almanya’daki yaşamınız daha kolay ve keyifli bir hale gelebilir. 

Bu yazımız TransferGo Türkiye ile iş birliği içermektedir.

1. Sözleşmeyi Fesh Etme Süresi

Bir işe girdiğinizde, spor salonu gibi bir kuruma üyelik yaptığınızda bir sözleşme imzalamanız gerekir. İşinizi değiştirmek istediğinizde ya da üyeliğinizi iptal etmek istediğinizde fesh etme kurallarını ve ihbar süresini bilmeniz gerekir. İhbar süresine Almanca’da “Kündigungsfrist” adı verilir. Bir kontratı sonlandırmak istediğinizde bu süreyi göz önünde bulundurmalısınız. Eğer bir üyeliğiniz varsa ve ihbar süresi içerisinde başvuru yapmadıysanız üyeliğiniz otomatik olarak uzatılabilir. Bu nedenle sözleşmeleri imzalamadan önce iyice okumakta fayda var. Kündigungsfrist özellikle iş sözleşmelerinde büyük önem taşır. Eğer sözleşmede sözleşmeyi fesh etme yani ihbar süresi 3 ay olarak belirlendiyse, ekim ayında sözleşmeyi sonlandırmak istiyorsanız, ilgili kişilere haziran sonu gibi haber vermeniz gerekir. 

Sözleşme iptalleri genelde yazılı bir şekilde beyan edilmelidir. Bu konu için bir mektup ya da e-posta yazdığınızda, yazının sonuna iptal onayı ile ilgili bir cevap beklediğinizi eklemeyi unutmayın. Böylece iptal onayınız yazılı bir şekilde elinizde olacaktır. Bazı kurumlar e-postayı kabul etmeyebiliyor. Bu nedenle konu ile ilgili önceden bilgi almakta fayda var. Bir sözleşmeyi iptal etmek için nasıl bir mektup yazacağınızı bilmiyorsanız internette “kündigungsschreiben muster” araması yapabilirsiniz. 

2. Vergi Numarası Değişikliği

Almanya’ya taşındıktan ve ikametinizi Almanya’ya aldıktan sonra bir vergi kimlik numarası (Steuer ID) edinmeniz gerekir. Bu vergi numarası (Steuernummer) değildir ve Almanya’da yaşadığınız süre boyunca değişmez. Vergi numarasını ilk gelir beyanınızı yaptıktan sonra alabilirsiniz. Ama bu numara değişmeyen bir numara değildir. Başka bir şehre taşındığınızda, taşındığınız şehrin vergi dairesi (Finanzamt) ile iletişime geçmeli ve eski şehrinize haber vermelisiniz. Bu durumda yaşadığınız yeni şehir tarafından size yeni bir vergi numarası atanacaktır. 

Almanya’ya taşındıktan sonra bilinmesi gerekenleri merak ediyorsanız buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Köprü Günü

Almanya’da tatil önemli bir kavramdır. Genelde yıl sonunda bir sonraki yılın tatil planları yapılır. Bu nedenle tatillerin hangi güne denk geldiğine önceden bakar ve ne kadar tatil kullanmaları gerektiğini hesaplarlar. Daha az tatil günü kullanarak, daha fazla tatil yapma durudunda Almanya’daki köprü günü anlamına gelen “Brückentag” devreye giriyor. Bu gün Almanya’da hafta içine denk gelen tatil günleri ile hafta sonu arasında köprü oluşturan gün/günler için kullanılıyor. 

Türkiye’de hafta sonu ile birleştirilen bayram tatilleri de Brückentag olarak adlandırılabilir. Bir tatil günü salı gününe denk geliyorsa, bu durumda pazartesi günü için izin alarak, hafta sonu ile birlikte dört gün tatil yapabilirsiniz. Aynı durum perşembe gününe denk gelen bir tatil için de geçerli. Bu durumda da cuma günü köprü günüdür.

4. Noel Pazarı

Almanya’nın hemen hemen her şehrinde Noel’den 4 hafta önce Noel pazarları kurulduğunu biliyor muydunuz? Noel’e kadar açık olan ve genelde her şehirde farklı bir tema ve atmosfere sahip olan bu pazarda hem evi süslemek için farklı ürünler bulabilir, hem de evde lazım olabilecek birçok mutfak ürünü bulabilirsiniz. Bu pazar Aralık ayının sonunda kurulduğu için gezerken içinizi ısıtacak bir şeyler arayabilirsiniz. Bu durumda Almanya’nın meşhur sıcak şarabının tadına bakabilir, şarap içmeyi tercih etmiyorsanız kahve ya da çay gibi diğer sıcak içecekleri tercih edebilirsiniz. Gezerken karnınız acıktığında ise Alman sokak lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Alman sokak lezzetleri genelde tatlı ve sosis içeriyor. Et yemeyi tercih etmeyenler için ise, vegan içerikli seçenekler de sunuluyor. 

Farklı lezzetleri denemeyi ve değişik yerleri gezmeyi seviyorsanız, yakınınızdaki Noel pazarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Her şehirde farklı bir temaya sahip bu Noel pazarları arkadaşlar ile buluşmak için de güzel bir nokta.

5. Uluslararası Hızlı Para Transferi

Alman bankaları arasında para transferi yaptığınızda, bu transferin 2-5 gün arasında değişebileceğini duymuşsunuzdur. Aynı gün içerisinde transfer yapabilmek için ekstra bir gönderim ücreti ödemeniz gerekiyor. Neyseki bu durum uluslararası para transferlerinde geçerli değil. TransferGo ile Almanya’dan Türkiye’ye bir iş günü içerisinde güvenilir ve ücretsiz bir şekilde para gönderebilirsiniz. Türkiye’den Almanya’ya gönderim yapmak isterseniz sadece 6.99 TL gönderim ücreti ödeyerek para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz. TransferGo ile yapacağınız ilk iki transferin ÜCRETSİZ olduğunu unutmayın.

TransferGo uygulamasına ücretsiz kayıt olduktan sonra kendi davet kodunuzu oluşturabilir ve arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz. Davet kodunuzu kullanarak kaydolan ve ilk 6 ay içerisinde 100€ değerinde transfer yapan her arkadaşınız için, 22€ kazanabilirsiniz.

TransferGo’ya kayıt olmak ve ilk iki transferinizi ücretsiz gerçekleştirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

6. Zum Verschenken

Almanlar için bir ürünün geri dönüşümü ve sürdürülebilirliği çok önemli. Evlerinde kullanmadıkları ama hala çalışan ya da işe yarayan ürünleri, ihtiyacı olan başka kişiler kullanabilsin diye evlerinin önündeki bir kutuya koyuyorlar. Yürürken yol kenarında gördüğünüz bir kutunun üstünde “zum Verschenken” yazıyorsa, kutu içerisindeki herhangi bir ürünü kimseye sormadan alabilirsiniz.

Bizim kültürümüze göre biraz farklı olsa da kutuların içindeki ürünler bir yerden sonra ilgi çekici hale geliyor. Bu kutularda eski film, kitap, bardak ve hatta oyuncak bile bulmak mümkün.  Siz de evde genel bir temizlik yaptıktan ve işinize yaramayan ama çalışan eşyaları ayırdığınızda, bunları çöpe atmak yerine bu yöntemi kullanabilirsiniz. Böylece ürünün, ihtiyacı olan başkalarına faydalı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu zamana kadar gördüğüm en farklı şey, üzerinde notalar olan bir porselen fincan takımıydı. 

7. Bit Pazarları

Evde kullanılmayan ürünlerin değerlendirilmesinde rol oynayan bir diğer yer ise bit pazarları. Almanca’da “Flohmarkt” olarak geçen bu pazarlar genelde cumartesi günleri belirli saatlerde kuruluyor. Burada stand açmak için belediyenizin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Eğer kristal bardak, eski saat, mücevher, kitap, porselen, gümüş çatal-bıçak takımı gibi ürünleri incelemeyi seviyorsanız bu pazarlara göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Bit pazarlarında işinize yarayabilecek birçok ürünü uygun fiyata bulabilir, bu ürünler dışında antika ürünlere de rastlayabilirsiniz. Ben son ziyaretimde resimdeki porselen saksıyı 2 €’ya almıştım.

8. Erken Doğum Günü Kutlaması

Doğum günü ertesi gün olan biri ile o gün görüşülemeyecekse “Şimdiden doğum günün kutlu olsun.” kalıbı kültürümüzde sık kullanılan bir kalıptır. Bu alışkanlık ile Almanya’daki bir arkadaşınızın doğum gününü önceden kutlamak isteyebilirsiniz, ama bu durumda bir tepki ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü bu kalıp Almanya’da kullanıldığında, yani birinin doğum günü önceden kutlandığında, bunun doğum günü sahibine kötü şans getirdiğine inanılır. Bu nedenle bir arkadaşınızın doğum gününü kutlarken, buna çok dikkat edin. Ancak kötü şans inancı doğum günü sonrası için geçerli değildir. Yani Almanya’da “Alles Gute nachträglich.” diyerek birinin geçmiş doğum gününü kutlayabilirsiniz. 

9. Prost

Almanya’da kötü şans getirileceğine inanılan bir diğer şey de bardak ya da kadeh tokuştururken göz göze bakılmamasıdır. Almanya’nın en önemli içeceği biradır ve birçok farklı bira çeşidi bulunmaktadır. Arkadaşlarınız ile bir şeyler içmeye çıktığınızda bardakları tokuşturuyorsanız, bir yandan Prost ya da zum Wohl demek diğer yandan ise bardağı tokuşturduğunuz kişinin gözüne bakmanız gerekir. Kültürümüzde genelde tokuşturulan bardaklara bakıldığı için ilk başta alışması zor olabilir.

10. Doğum Günü Pastası

Bir iş yerinde çalışıyorsanız, doğum gününüzde iş arkadaşlarınızdan (yakınlığınıza bağlı olarak) bir doğum günü süprizi ve pasta bekleyebilirsiniz. Böyle bir beklentiniz varsa, hayal kırıklığına uğramanız oldukça muhtemel. Çünkü Almanya’da doğum günü pastası, doğum günü sahibi tarafından getirilir. Burada getirdiğiniz şey pasta yerine kek de olabilir.

Doğum günü öncesinde bir pasta ve kek yapabilir, doğum gününüzde iş yerine götürebilirsiniz. 

Almanya’da yaşamıyor ve Almanya’ya nasıl gidebileceğinizi merak ediyorsanız, farklı vize tipleri ile ilgili yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Almanya Kültürü ile İlgili 10 İlginç Bilgi
Başa dön