Almanya'da Noel ve Yılbaşı

Noel zamanı, Almanya’da yılın en önemli zamanlarından biridir. Aynı zamanda Hristiyanlar için de en önemli günlerinden biri olan Noel (Weihnacht), 25 ve 26 Aralık tarihlerinde kutlanır. Yılın ilk günü olan 1 Ocak tarihi de Almanya’da Türkiye’de olduğu gibi resmi olarak tatildir. Noel ve yılbaşı tarihleri birbirine çok yakın olduğu için genelde bu iki tatil birleştirilir ve ülke çapında resmi olmayan iki haftalık bir tatil dönemi başlar.

Almanlar için önemli olan Noel ile ilgili çalışmalar ve etkinlikler Noel’den dört hafta önce başlar. Peki bu etkinlikler neler, Almanlar Noel ve yılbaşı zamanında neler yapar merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

Bu yazı TransferGo ile iş birliği içermektedir.

Noel Pazarları

Almanya’nın Noel pazarları dünya çapında ünlüdür. Bu nedenle her yıl birçok turist dünyanın dört bir yanından Almanya’daki Noel pazarları ziyaret etmeye gelir. Işıltılı bir atmosfere sahip bu pazarlar, genelde Kasım ayının son haftasında çoğu şehirde kurulur ve genelde her şehrin farklı bir teması vardır. Bu pazarlarda birçok hediyelik eşya bulabilir, yılbaşı dekorasyonu için farklı ürünleri keşfedebilir ya da mutfağınız için kullanılışlı olabilecek ürünler alabilirsiniz. Aynı zamanda birçok farklı mum çeşidini de yine Noel pazarlarında bulabilirsiniz.

Noel pazarları yılın en soğuk zamanlarında kurulduğu için gezerken üşüyebilirsiniz. Gezinirken ısınmak isterseniz, Noel pazarlarının olmazsa olmazı olan sıcak şarabı (Glühwein) deneyebilirsiniz. Sıcak şarap kırmızı ve beyaz olmak üzere ikiye ayrılır, klasik olan kırmızı olandır. Bol baharatlı olan bu şarabı içmek istediğinizde, bardaklar için ek bir depozito ücreti ödemeniz gerekir. Bardağı geri getirdiğinizde depozito ücretinizi geri alabilirsiniz. Bardakları hatıra olarak saklamak isterseniz, hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Alkol kullanmıyorsanız, aslında çocuklar için hazırlanan ve alkolsüz olan Kinderpunsch alabilirsiniz.

Almanya’da olduğu gibi Fransa’nın bazı bölgerindeki Noel pazarları da oldukça popüler. Bunlardan biri Colmar’da iken diğeri ise Straßburg’da bulunuyor. Eğer Fransa sınırına yakın oturuyorsanız, bu pazarları da gezmenizi tavsiye ederiz. Fransa’da da sıcak şarap bulabilir, Fransız sokak lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

Arkadaşlar ile Vakit Geçirme

Noel pazarları sadece turistler için değil yerel halk için de oldukça önemlidir ve arkadaşların buluşma noktasıdır. Pazarda kapalı bir alan olmadığı için genelde soğuk havada saatlerce ayakta durarak sıcak şarap ya da yumurta likörü (Eierlikör) eşliğinde sohbet edilebilir.

Noel pazarları dışında da arkadaş buluşmaları bu dönemde oldukça yaygındır. En çok yapılan aktivitelerden biri çubukta ekmektir. Buna Almanca’da Stockbrot adı verilir. Önceden mayalanan ekmek hamuru, bir çubuğa (Stock) ya da ince bir dala sarılır ve ateşte yavaş yavaş pişirilir. Bu ekmeğe genelde evde yapılmış sıcak bir şarap eşlik eder. Bu etkinlik için genelde Grillplatz adı verilen yerler kullanılır, ancak bahçesi olan kişilerde de toplanılabilir. Stockbrot tarifi için buraya bakabilirsiniz.

Advent Zamanı

Noel’den önceki geri sayım dönemine Advent adı verilir. Noelden önceki dört pazar boyunca Adventkratz üzerindeki dört mum sırayla yakılır. Mumların yakılma sırasına göre renkleri değişiklik gösterebilirken, genelde Almanya’da hepsi kırmızıdır. Noel’den önce birçok farklı dükkanda ya da Noel pazarında çam ağacı yapraklarından oluşan bir çember üstünde dört kırmızı mum görürseniz bunun Adventkratz olduğunu anlayabilirsiniz.

Adventskalender yani Advent takvimi Noel deyince ilk akla gelenler arasındadır ve oldukça yaygındır. Her yıl ekim ayının başında satılmaya başlanan bu takvimlerde 24 kapı bulunur. Noel’den 24 gün önce yani Aralık ayının başından itibaren her gün bir kapı açılır ve içindeki ürüne ulaşılır. Adventkalender diyince akla ilk çikolata gelse de kozmetikten kitaba birçok farklı alanda Adventskalender bulmak mümkün. Hediye almak istiyorsanız Adventskalender fikrini değerlendirebilir, size uygun bir Adventkalender yoksa kendi takviminizi yapabilirsiniz. Mesela bir takı yapmak için gerekli malzemeleri 24 güne bölerek paketleyebilir ve numaralandırabilirsiniz.

Sıcak şarap haricinde kahve ya da çay içebilir, acıktığınızda da Alman sokak lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Tatlı atıştırmalıklar seviyorsanız kavrulmuş bademin (gebrannte Mandel) tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Noel'de Ne Yapılır?

Almanlar için Noel’in önemli olduğundan yazının en başında bahsetmiştik. Herkesin aile içerisinde birbirine hediye aldığı bu dönemde Almanlar bizdeki dini bayramlarda olduğu gibi Noel’i aileleri ile geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu tatilde tüm aile üyeleri büyük bir sofra etrafında toplanır ve yemek yer. Noel zamanı genelde çok yemek ve tatlı yendiği için dönemsel 1-2 kilo alınmasından laf arasında şaka yoluyla şikayet edilir.

Noel zamanı içerisinde zencefilli ya da tarçınlı kurabiyeler de oldukça popülerdir. Bunlara Platzchen adı verilir. Farklı şekillerde ve içeriklerde birçok farklı Platzchen yapabilir, misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Noel kutlamıyorsanız ya da aileniz ile aynı ülkede değilseniz, bu tatili Türkiye’ye gitmek için değerlendirebilirsiniz. Genelde yılbaşı ile birleştirilen Noel tatili Türkiye’ye gitmek ve sevdikleriniz ile buluşmak için oldukça iyi bir fırsat. Türkiye’ye tatile giderken bütün parayı yanınızda taşımak stresli olabilir. TransferGo ile paranızı hafta içi sadece 30 dakika içerisinde sıfır komisyon ile güvenilir bir şekilde Türkiye’deki hesabınıza göndererek bu stresten kurtulabilirsiniz.

Sorunuz olduğunda sizinle aynı dili konuşan TransferGo müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilir, arkadaşlarınızı davet ederek 22 Euro ya da 400 TL kazanabilirsiniz.

TransferGo’ya ücretsiz kayıt olmak ve ilk iki transferinizi ücretsiz gerçekleştirmek için buraya tıklayarak TransferGo web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Noel ve yılbaşı zamanı tatil için popüler zamanlar olduğu için bilet fiyatları normalden yüksek olabilir. Bu nedenle Noel’de Türkiye’ye gitmek ya da tatile gitmeyi düşünüyorsanız, önceden plan yapmakta ve biletleri önceden almakta fayda var.

Yılbaşında Ne Yapılır?

Noel aile ile geçirilen bir zamanken yılbaşı Almanya’da genelde arkadaşlar ile kutlanan bir gündür. Yılbaşı akşamında genelde Raclette ya da Käsefondue adı verilen peynir fondüsü yemek oldukça popülerdir.

Önceden fırında eritilmiş ve fondü olarak servis edilen peynire, çubukların ucuna geçirdiğiniz ekmekleri batırarak yiyebilir, yanına servis edilen sirkeli garnitürler ile peynirin yoğun tadını hafifletebilirsiniz.

Raclette daha çok İsviçre bölgesinde yapılan bir şey olsa da Almanya’da da oldukça popüler. Herkese ait minik tavalar içerisine garnitürlerinizi ve dilerseniz üstüne peynirinizi koyarak ortada bulunan makinede yemeğinizi pişirebilir,  keyifli bir sohbet eşliğinde yılbaşı yemeğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Yeni yıla girerken geri sayım tamamlandığında Almanya’da birçok havai fişek atılır. Gece yarısından önce uyuduysanız, arka arkaya atılan havai fişek seslerine uyanabilirsiniz.

Almanya'da Zaman Durması

Yılbaşı tatili ile birleştirilen Noel tatilinde evrak işlerinin yürümesi neredeyse imkansız bir hale geliyor. Vize, sınav ya da resmi dairelerdeki işlerinizi bu döneme mümkün olduğunca bırakmamaya çalışmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda hediye dönemi olduğu için internetten yapılan alışverişlerin teslim edilmesi ya da gönderilen postaların iletilmesi çok uzun sürüyor. Bir hediye almayı ya da göndermeyi düşünüyorsanız önceden davranmakta fayda var.

Bu dönemde pek fazla yeni iş ilanı yayımlanmadığı gibi aynı zamanda iş ilanlarına yaptığınız başvurulara da bu dönemde pek cevap verilmez. Yoğunluk ve tatil nedeni ile bu dönemde gönderdiğiniz paraların da banka hesabına geçmesi 2-5 iş günü sürse de, TransferGo ile hafta içi (resmi tatil olmayan günlerde) paranızı 30 dakika içerisinde Türkiye’ye para gönderebilirsiniz.

Davet kodunuz ile kayıt olan ve ilk altı ay içerisinde 100 Euro değerinde para transferi yapan her arkadaşınız için 22 Euro ya da 400 TL kazanacağınızı unutmayın.

Uzaklardaki sevdiklerinize yılbaşı hediyesi almak yerine para göndermek isterseniz TransferGo’yu kullanarak uzakları yakın hale getirebilirsiniz. Bunun için tek bilmeniz gereken göndermek istediğiniz kişinin IBAN’ı ya da telefon numarası. TransferGo’ya ücretsiz kayıt olmak ve ilk iki transferinizi ücretsiz gerçekleştirmek için tıklayın.

Noel’den ve yılbaşından önce resmi tatiller ile ilgili bir  hatırlatma. Almanya’da pazar günleri restoranlar açık olsa da Noel zamanı yani 25-26 Aralık tarihlerinde neredeyse tüm restoranlar kapalıdır. 24 Aralık (Heiligabend) tarihi resmi tatil olmasa da genelde marketler yarım gün yani saat 14:00’a kadar çalışır. Bu nedenle market alışverişini önceden bu tatilleri göz önünde bulundurmakta fayda var. 31 Aralık (Silvester) tarihi de resmi tatil olmasa da yine 24 Aralıkta olduğu gibi marketler de dahil olmak üzere çoğu yer yarım gün çalışır.

Alman kültürü ile ilgili 10 ilginç bilgi için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz. Dileklerinizin gerçekleştiği, uzakların yakın olduğu sevdiklerinizle sağlıkla geçireceğiniz bir yıl olması dileğiyle.

Almanya’da Noel ve Yılbaşı
Başa dön