bin gefahren vs. hat gefahren

Almanca’da konum değiştirme belirten fiiller geçmiş zamanda (Perfekt)  “sein” ile kullanılır. Bu fiillerden bazıları, gehen (gitmek), fahren (gitmek, sürmek), kommen (gelmek), reisen (seyahat etmek), fliegen (uçmak, gitmek) fiilleridir.

Ancak fahren ve fliegen fiilleri bazı durumlarda geçmiş zamanda “haben” ile kullanılır. Peki bu durumlar neler?

bin gefahren

fahren” fiili sürmek ve gitmek anlamlarına gelir. Almanca günlük konuşmada genelde “gitmek” anlamı kullanılır. Bunu “gehen” fiilinden ayıran şey bir yere bir  vasıta ile gidilmesidir. İşte bu durumda fahren fiili geçmiş zamanda “sein” ile kullanılır.

– Ich bin mit dem Bus zur Arbeit gefahren. (İşe otobüs ile gittim.)
Burada önemli olan konum değiştirme ve işe hangi vasıta ile gittiğim.
– Er ist mit dem Auto nach Berlin gefahren. (Berlin’e araba ile gitti.)
Burada önemli olan bir yere bir araç ile gidilmesi. Arabayı kimin kullandığının bir önemi yok. Bu nedenle bir önceki örnekte olduğu gibi “sein” kullanıldı.

hat gefahren

fahren” fiili kullanılırken cümle içerisinde akkusativ bir nesneye ihtiyaç duyar. Çünkü cümle içerisinde neyin ya da kimin bir yere sürüldüğüne ihtiyaç vardır.

– Ich habe das Auto in die Garage gefahren. (Arabayı garaja sürdüm.)
Burada arabayı süren benim ve cümle içerisinde araba akkusativ bir nesne olarak yer alıyor. Bu nedenle burada fahren fiili “haben” ile kullanılıyor.
– Ich habe meine Tochter mit dem Auto zur Schule gefahren. (Kızımı araba ile okula götürdüm. / sürdüm./bıraktım.)
Burada cümle içerisindeki akkusativ nesne (kimi?/wen? sorusunu sorarak bulabilirsiniz) “kızımı” ve bir araç ile kızımı okula bırakıyorum. Bu nedenle burada “habe” kullanıldı.

Aynı durum “fliegen” fiili için de geçerlidir. Bu fiil de cümle içerisinde akkusativ bir nesne ile kullanıldığında geçmiş zamanda “sein” ile değil, “haben” ile kullanılır.

– Ich bin die Türkei geflogen. (Türkiye’ye gittim/uçtum.)
Burada önemli olan gitme eylemi, yani konum değiştirme. “fliegen” fiili kullanıldığı için burada uçak ile gidildiği anlaşılıyor.
– Der Pilot hat das Flugzeug gut geflogen. (Pilot uçağı iyi uçurdu.)
Burada pilotun uçağı nasıl kullandığından bahsediliyor ve cümle içerisinde akkusativ bir nesne var. Bu cümle için “neyi?” sorusunu sorduğunuzda “das Flugzeug” cevabını alabilirsiniz.
Bu nedenle bu cümle geçmiş zamanda kurulduğunda “haben” kullanılmalı.
 
Akkusativ ile ilgili konu tekrarı yapmak isterseniz buradaki Youtube videomuza göz atabilirsiniz.

Özet

fahren” ve “fliegen” fiili konum değiştirme yani “gitmek” anlamlarına kullanılıyorsa geçmiş zamanda “sein” ile kullanılır. Cümle içerisinde akkusativ bir nesne varsa, bu fiiller geçmiş zamanda “haben” ile kullanılır.

Bu konu ile ilk kez karşılaşıyorsanız öğrendiklerinizi pekiştirmek için bu konuya özel hazırladığımız testimizi çözebilirsiniz. Testi çözmek için tıklayın.

Almanca Çalışma Dosyaları

bin gefahren vs. hat gefahren
Başa dön