Almanya'da Yaşamak

Almanya’da yaşamadan ya da Almanya’ya taşınmadan önce Almanya ile ilgili birkaç bilgi edinmek avantajlı olabilir. Almanya’da yaşam ile ilgili bu bilgilerden bazıları genel kültürünüzü artırırken , bazıları ise hayatınızı kolaylaştıracaktır. 

Almanya’da yaşamın yanı sıra Almanya ile ilgili 10 temel bilgi bu yazıda!

Almanya günümüzde yaklaşık 84 milyon nüfusa sahip bir Avrupa ülkesidir.

Almanya 16 farklı eyaletten oluşur. Bu eyaletlere “Bundesländer” adı verilir.

Bu eyaletlerden sadece 3 tanesi tek bir şehirden oluşur. Bunlar, Berlin, Bremen ve Hamburg’tur.

Bu eyaletlerde bulunan okulların açılış kapanış tarihi ve dini tatiller değişiklik gösterebilir.

Almanya’nın 9 farklı ülkeye komşuluğu vardır. Bunlar, 

  • Fransa
  • Lüksemburg
  • Belçika
  • Hollanda
  • Danimarka
  • Polonya
  • Çek Cumhuriyeti
  • Avusturya
  • İsviçre
Alman bayrağı üç renkten oluşur. Bunlar, siyah, kırmızı ve sarıdır. Bayrakta bu üç renk yatay bir şekilde sıralanmıştır. 
Belçika bayrağı da aynı renklere sahiptir. Fakat renk sıralaması ve konumu farklıdır. 

Almanya’nın sadece bir milli bayramı vardır. Bu da doğu ve batı Almanya’nın resmi olarak birleşme tarihi olan 3 Ekimdir. 

9 Kasım 1989 tarihinde Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra 3 Ekim 1990 tarihinde resmi olarak tek bir devlet olan Almanya’da 3 Ekim “Tag der deutschen Einheit” olarak geçer.

Almanya’daki diğer resmi tatillerin hepsi dini bayramdır.

Almanya’da pazar günleri oldukça önemlidir. Pazar günü sakinlik günüdür. Buna da “Ruhetag” adı verilir. Bu nedenle pazar günleri evde pek ses çıkarmamak gerekir. Yani ses çıkarabilecek ev işlerini (çamaşır yıkamak, ev süpürmek vs.) cumartesiden halletmek iyi olabilir. 

Bu sakinlik durumu akşam saat 10’dan sonra da geçerlidir. Bu nedenle müziğin sesine dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde komşunuz sizi uyarmaya gelebilir ve hatta polis bile çağırabilir.

Böyle bir şey sizin başınıza geliyorsa siz de komşunuzu kibar bir şekilde uyarabilirsiniz.

Pazar günleri bazı restoranlar hariç her yer kapalıdır. Bu nedenle market alışverişinizi cumartesi sabahtan yapmanız tavsiye edilir. Aynı kural resmi tatillerde de geçerlidir.

Eğer Almanya’ya geliyorsanız pazar günü ya da resmi tatillerde gelmemenizi tavsiye ederiz. 

Türk ehliyetleri Almanya’da 6 ay geçerlidir. Eğer Almanya’ya taşındıysanız giriş yaptığınız andan itibaren ehliyetinizi kullanabilmeniz için sadece 6 ayınız var.

6 ay sonrasında ehliyetinizi değiştirmek için başvurabilirsiniz. Buna “umschreiben” adı verilir. Almanya’da ehliyet değişimi ile ilgili daha fazla bilgi için videoya göz atabilirsiniz ya da bu konu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya’da çoğu işletme sadece nakit para ile çalışır. Bu nedenle yanınızda bir miktar nakit para bulundurmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yakınlarda bankamatik olmayabilir.

Almanya’daki çoğu tuvalet de paralıdır. Bu nedenle yanınızda sadece kağıt değil aynı zamanda bozuk para da bulundurmalısınız.

Almanca Öğreniyorum Sosyal Medya Hesapları

Robotikçi Sosyal Medya Hesapları

Başa dön