10 Temel Almanca Cümle 2

Almanca’da kullanılan temel ifadeleri ve cümle kalıplarını bilmek günlük hayattaki konuşmaları anlamanıza ve konuşmaya adapte olmanıza yardımcı olur. 

Bu yazımızda Almanca günlük konuşmada sıklıkla kullanılan 10 temel Almanca cümleyi Türkçe anlamları ve kullanım alanları ile öğreneceğiz. 20 temel Almanca cümle için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz.

1. Sei vorsichtig!

vorsichtig” sıfatı Almanca’da “dikkatli” anlamına gelir. Bu kalıp da “Dikkatli ol.” anlamına gelmektedir.

Aynı zamanda kısaca “Vorsicht” de kullanılabilir. Bu da “Dikkat” anlamına gelir. Bir yerde bir basamak varsa bunun üzerinde “Vorsicht” yazısını görebilirsiniz.

2. Pass auf dich auf.

aufpassen auf + jemanden” fiili Almanca’da “dikkat etmek, göz kulak olmak” anlamına gelir Bu cümle ise “Kendine dikkat et.” anlamına gelir.

3. Achtung! Der Zug fährt ein.

Almanya’da bir yerden bir yere tren ya da metro ile gidiyorsanız bu cümle kalıbını sıkça duyabilirsiniz. Bu cümle “Dikkat! Tren geliyor.” anlamına gelir. Tren yerine gelen metronun numarası da gelebilir.

4. Komm mal her.

Günlük konuşmada sıklıkla kullanılan kalıplardan biri de “Komm mal her.” kalıbıdır. Bu da “Buraya gel.” anlamına gelir.

5. Ich glaube schon.

glauben” Almanca’da “inanmak, düşünmek” anlamlarına gelir. Bu cümle ise “Bence de” anlamına gelir. Birinin düşüncesine katılıyorsanız, onunla aynı düşünüyorsanız bu kalıbı kullanabilirsiniz. 

6. Das stimmt.

Birinin düşüncesine katıldığınızda kullanabileceğiniz bir diğer kalıp da “Das stimmt.” kalıbıdır. Bu da “Bu doğru.” veya “Aynen.” anlamlarına gelir.

7. Genau.

Almanca’da “aynen” demek için “Genau” kelimesini kullanabilirsiniz. Türkçe’de olduğu gibi Almanca’da da bu kelime genelde ikileme olarak kullanılır. Yani bir şeyi onaylamak için kullanılan “aynen aynen” kalıbı Almanca’da “genau genau” şeklinde kullanılabilir.

8. Egal.

Eğer bir şey sizin için fark etmiyorsa ya da umrunuzda değilse bunu belirtmek için kısaca “egal” diyebilirsiniz. 

9. Kann sein.

Bu kalıp Almanca günlük konuşmada sık kullanılanlar arasındadır. Bu da “Olabilir.” anlamına gelir. Genelde bir şeyden emin olunmadığında kullanılır.

10. Ich verrate es niemandem.

Bu cümle Almanca dizi ve filmlerde sıklıkla kullanılan bir kalıptır. Bu kalıp ise “Hiç kimseye söylemeyeceğim.” anlamına gelir.

10 Temel Almanca Cümle 2
Başa dön